Pressinbjudan: Tekniska verken erbjuder unik möjlighet att se rötkammare inifrån
– Vi är i läget att tanken har sin slutgiltiga höjd medan viss utrustning återstår att montera, så just nu har det öppnat sig en tidslucka då det finns möjlighet att gå in i den tomma tanken. Den rymmer omkring 6000 m3, med ljus som silar in från taket och har en slående akustik så det är en häftig upplevelse att komma in och se hur den ska fungera. När den väl fylls med vatten för täthetsprovning och sedan med material som ska processas finns det sedan inga framtida möjligheter att gå in i tanken, säger Anna Lövsén, vd Svensk Biogas och affärsområdeschef Biogas, Tekniska verken.
När hela utbyggnaden står klar kommer Tekniska verkens produktionskapacitet av flytande biogas att mer än fördubblas, bland annat med målsättningen att bidra till att överlätta övergången från fossila alternativ. Parallellt sker satsningar på innovationer som sluter kretsloppet än mer genom att exempelvis möjliggöra tillvaratagande av den biogena restkoldioxid som uppstår vid biogasproduktionen. Målet är att certifiera den nya anläggningen enligt ISO 22000/FSSC 22000, vilket är en kravmärkning för att den biogena koldioxiden kommer att hålla livsmedelskvalitet.
Media är välkomna att besöka den nya rötkammaren och få veta mer om bygget samt dess förväntade klimatnytta. Det kommer även att finnas möjlighet att få ta del av de förberedelser som görs på plats för att kunna bedriva ett fortsatt framtida utvecklingsarbete, bland annat kopplat till möjligheten att prova att ta in vätgas i rötkamrarna för att ytterligare utveckla processerna kring biogasproduktionen.
Den nya anläggningen delfinansieras med hjälp av Klimatklivet.
Medverkande: Anna Lövsén, vd Svensk Biogas och affärsområdeschef Biogas, Tekniska verken, Jessica Ståhls, avdelningschef produktion biogas, Tekniska verken, samt Johan Andersson, projektledare, Tekniska verken.
Datum: torsdagen den 4 juli
Tid: klockan 11:00
Plats: Svensk Biogas, Åby Västergård 3, Linköping
Fakta flytande biogas
Biogas är förnybart, närproducerat och ett av världens renaste bränslen. Biogasen produceras ur organiskt avfall, som exempelvis matavfall, och utöver biogas får man även biogödsel som används för ekologisk odling av livsmedel. Flytande biogas produceras genom att biogasen renas och kyls ned till ca: -162 grader i ytterligare ett produktionssteg. Flytande biogas är effektivare att lagra och distribuera än biogas i gasform, och kan användas som drivmedel i tunga transporter och som bränsle inom industrisektorn.
Vänligen meddela intresse för att delta till Tekniska verkens pressjour:
Telefon: 013-20 91 40
E-post: press@tekniskaverken.se
Kontakt, frågor om anläggningen:
Anna Lövsén, vd Svenska Biogas och affärsområdeschef Biogas, Tekniska verken
Telefon: 013-20 81 91
E-post: anna.lovsen@tekniskaverken.se
Här hittar du mer information om satsningen:
Tekniska verken och Bright Renewables bygger Sveriges första CCU-anläggning från biogasproduktion
Nytt avtal kring förvätskning av biogas ska minska utsläppen och dubblera flytande biogasproduktion